Равносметка

На 15 декември 2022 година се събрахме заедно онлайн фенове на неврографиката и сътворихме с маркери и моливи нашата Звезда – талисман на Благоденствието. В тази Звезда събрахме енергията на всичко прекрасно и вълшебно от годината. Всичко онова, което желаем да вземем с нас и в 2023 година. Запечатахме на белия лист емоциите си, които ще продължат да ни вдъхновяват и през Новата година да бъдем самите себе си – без маски и прикритости. Закодирахме в рисунките си

любовта, щастието, радостта, благополучието, просперитета и изобилието.

Добавихме и не толкова прекрасните неща като тъгата, скръбта и разочарованието от загубите, пораженията и провалите ни. Защото;

 • как бихме различили сиянието на светлините, ако липсваше тъмнината;
 • как бихме се радвали на изгрева, ако не познавахме залеза;
 • как би ни вдъхновило новото начало, ако не бяхме срещали края?

Тази вълшебна Звезда ежедневно ще ни напомня, че животът е една прекрасна цветна въртележка. И би било жалко да не бъдем всеки ден най-добрата версия на себе си. Ако не даваме на света и хората в него всичко най-добро, на което сме способни в дадения момент. Ако не се раздаваме за другите така, все едно днес е краят. За да може утре да стартираме от едно стъпало по-нагоре. За да може утре сетивата ни да бъдат още по-чувствителни за красотите, ароматите и мелодиите на Вселената и за нейното най-съвършенното творение – ние, Човеците.

И така ден след ден с малки стъпки да се учим да обичаме,

да прощаваме, да сме търпеливи и толерантни. Да благодарим. Да разпознаваме себе си в огледалата, които ни показват близките. Защото няма перфектни хора и обстоятелства. Но именно това е красотата на живота. Да усетиш предизвикателствата му, които по най-финния и грижовен начин те побутват да растеш като личност, да развиваш емоционалния си интелект и чувствителност.

За мен, 2022 година бе

много дашна, много активна и изпълнена със съзидателна творческа енергия. За някои от промените и предизвикателствата й не бях готова и трябваше в крачка да съобразявам мисли, емоции и действия. Имаше от всичко и то по много. Започнах годината с изпращане и завърших с посрещане. Старите хора казват – за да дойде нещо ново трябва нещо старо да си отиде. Една частица от сърцето ми си отиде завинаги и беше време да се науча да живея без нея. Но намерих много нови приятели и сродни души. Развиха се нови отношения и вълнения – приятелства, които ме вдъхновяват за творчески живот и създаване на красота. И през цялата година неврографиката ме подкрепяше по нейния си специален магичен начин. Да преодолявам, да се центрирам, да се влюбвам и да благодаря.

В края на всяка година винаги си правя равносметка

Тази година си спомних колко много труд положих да се сертифицирам като Инструктор по неврографика и мислех, че всичко съм изучила и напред е лесно. Но с практиката започна Голямото учене:
 • как да бъда грижовен преподавател, внимателно да стъпвам, но въпреки това да съм точна и директна в изказа си;
 • как да щадя, но да не спестявам;
 • как да подкрепям малките стъпки на всеки свой ученик и да го насърчавам да върви напред и нагоре, без да го притискам и прибързвам;
 • как да настоявам за спазването на определени правила, с риск да загубя клиент.
Майсторлъкът на преподаването е да поднесеш знанията си на хората по достъпен за тях начин, да докоснеш душата и съзнанието им.

Има много още да уча,

но знам, че има кой да ми помага и вдъхновява по пътя – всичките вие, мои верни приятели и фенове. Всички вие, които споделяте моята страст и вяра в Неврографиката. Поклон и Благодаря от сърце за доверието, за споделянето, за обмена. За всички вас, създадох своята авторска програма за първата половина на следващата учебна година.

Стратегия „Изкуството на малките крачки всеки ден“

Чрез нея, участвайки в различните упражнения, уъркшопи и мастър класове, онлайн и на живо, ще може да затвърдите наученото от различните обучения и ще добавите още знания и умения в творческия си арсенал. Рисувайки заедно с вас, ще ви помогна да усвоите тънкостите в неврографиката и тайните секрети на вълшебниците с маркери в ръка. Ще работим по различни теми и сюжети. Всеки месец ще има своя тема – важна и характерна за него. Тема, която да ни позволи да насочим силата и богатата му индивидуална енергия за подкрепа на нашите житейски цели и желания.

Какво и как?

До 25 число на всеки месец ще има точната програма за следващия. В края на месец май, ще завършим първата част на обучителната програма с една силна енергийна композиция за страстно слънчево лято. В нея ще си нашаманим вълшебни, магични, силни и любовни летни дни. Това рисуване заедно с традиционното рисуване на Еньов ден, ще бъдат моят подарък за всеки, който се включи активно в предизвикателствата през месеците.

Нашите срещи ще бъдат предимно онлайн в zoom. Ще има и срещи на живо – в София и Пловдив. Времената са динамични и аз съм отворена за предложения от ваша страна:

 • в кой град искате да се съберем и да рисуваме заедно на живо;
 • какво бихте искали да задълбочите като знания и умения в неврографиката;
 • какви теми да преработим;
 • всичко друго каквото ви хрумне.

Програмата е подходяща както за начинаещи, така и за напреднали.

Защото Неврографика е практика за подпомагане на личните ни житейски проекти по един фин и магичен начин. И не е нужно да си умел художник, за да се включиш в заниманията пълноценно. Както не е необходимо да се обучаваш, за да чуеш звука, да усетиш ритъма, да видиш цветността на живота, да се вгледаш в себе си – то просто се случва. Защото, за да оцветим дните си с вдъхновение и страст, е нужно да имаме силно желание и воля за промяна. Всичко останало се нарежда ден след ден като низ от синхронични случайности.

Водещ

В заниманията ни, с много любов и грижа, ще ви водя, аз

Маргарита Атанасова, основател и водещ преподавател на Обучителна школа „Неврографиката – разговор със себе си„,

сертифициран инструктор по неврографика и естетически коуч от Института по психология на творчеството, създаден от Павел Пискарьов.

Съдържание на програмата

Месец Януари. Числото едно – Аз. В началото са винаги ресурсите и изворът на силата ни. В началото сме Ние – с нашите възможности, ограничения и индивидуални ресурси за справяне с предизвикателствата на живота

Месец Февруари. Числото две – Аз и Ти. Любов и трепет от пръв поглед. Отношения с всички, които са в живота ни – как се справяме, как общуваме, как прощаваме, как благодарим. А вие как обичате – знаете ли? Всичко за връзките, поднесено с много любов.

Месец Март. Единственият женски месец. В народната ни традиция е наречен на баба Марта. Нейният двойствен образ — ту весел, ту сърдит, едновременно утвърждаващ и отрицаващ, представя женското начало. През март пролетта зачева. Земята се подготвя за предстоящото топло лято и плодородна есен. Март е прекрасен месец, който да посветим на женската енергия и здраве

Месец Април. Месец за пътешествия и любов. Чудесен месец, в който да си поговорим с черния маркер върху белия лист за всичко, което ни пречи да сме щастливи. Да поговорим и да променим – как точно искаме да ни се случват нещата!

Месец Май. Числото пет. Числото на безусловната любов към всичко, което ни заобикаля – от бодлите на уханната роза и магичността на плуващата пареща медуза до топлината на прегръдката и изгарящата страст на целувките. Месец за вълшебства и магичности. Месец да си нашаманим щастлив и усмихнат живот.

Запишете се!

Ще бъде интересно, вълнуващо и преобразяващо. Защото както казва Антоан дьо Сент-Екзюпери силата е във всеки ден! Всеки ден, в който ние правим нашата малка крачка към вдъхновението и любовта.

  Име и фамилия*

  Email адрес*

  Телефонен номер

  Относно

  Вашето съобщение

  Полетата със звездичка (*) са задължителни